[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Na większości się nie da. Albo inaczej powiedziane: ten sposób na większości wyświetlaczy nie działa a innego sposobu nie znamy...
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• sysunia402
      Classic
      • 2012
      • 2

witam wszystkich.koledzy mam pytanie: przymiezam sie do zmiany autka i mam maly dylemat...czy wybrac octavie rok ok 2008-2010 z silnikiem 1.9 tdi 105km<sa rowniez 1.6 tdi 105km choc wydaje mi sie ze to troszke maly silnik jak do combi... czy 2.0 tdi 170km rs combi??? lubie czasami szybko przyspieszyc i zalezy mi na komforcie jazdy bo czesto jezdze w dlugie trasy. czy jest duza roznic miedzy tymi autkami co do eksploatacji i utrzymania?dziekuje za opinie i porady.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
        Rider
        • 2010
        • 474

sysunia402, troche chyba nie ten dział, a napewno nie temat.

Do przeniesienia:

a co do pytania, piszesz o dwoch roznych samochodach, inne silniki , zawieszenie, inny komfort, inne fotele, i co najwazniejsze spalanie, 1.9 czy 1.6 TDI spali koło 5-6 w trasie 2.0 TDI 170 na laczkach 215 albo 225 koło 7-8 w trasie. (6 to moze ci spali jak max 100-110 bedziesz leciał i to płynnie) i nie ma roznicy miedzy 1.9 a 1.6 odczuwalnej dla zwykłego zjadacza chleba, procz charakterystyki silnika w jednym PD w innym CR. Jeden traktor drugi całkiem cichy.
        [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• __atomek__
          RS
          • 2007
          • 3193
          • Superb III (3V3)

Rekin Chlebojad, sysunia402, To chyba nie ten dział na takie dyskusje
          Pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• sysunia402
            Classic
            • 2012
            • 2

dziekuje kolego Rekin Chlebojad...tak mi sie zdawalo ze nie tu ale jestem nowy i nie bardzo wiem gdzie sie z takimi pytami zglosic...z tego co napisales kolego to lepsza bedzie rs-ka choc wiecej pali...przyspieszenie i komfort jazdy no i wyciszenie...fakt ze wiecej pali rs ale efekt z jazdy chyba nie da sie porownac...dziekuje kolego i pozdrawiam

Komentarz

• __atomek__
              RS
              • 2007
              • 3193
              • Superb III (3V3)

Wiecie może gdzie uaktywnić w O2 przed FL, podświetlanie w lusterkach zewnętrznych? Może ktoś wie jeszcze gdzie to sie wpina do sterownika?
              Pozdrawiam
              Tomek

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 11004
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

__atomek__, w sterownikach drzwi się uaktywnia
                nazywa sięto bodajże ambient light mirror?
                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                poprzednie modele:
                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• __atomek__
                  RS
                  • 2007
                  • 3193
                  • Superb III (3V3)

krzynol, Też mi sie tak wydawało, natomiast w moim Ambiente nie mam takiej opcji w sterowniku drzwi. Mój sterownik to: 1T0 959 701 D

zastanawiałem się jeszcze co to jest bit 6 bajtu 2 centralnej elektryki "Side Turn Signal Lights Installed"
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 11004
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

__atomek__, to są kierunki w błotnikach - można założyć, wpiąć się do instalacji i włączyć
                    poprzednie modele:

Komentarz

• __atomek__
                      RS
                      • 2007
                      • 3193
                      • Superb III (3V3)

dzieki, wyglada na to ze mój sterownik nie obsługuje podświetlania w lusterkach
                      Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Mam parę pytań, może ktoś łaskawy udzieli odpowiedzi . Niestety przeczytałem wątek o VCDS 10.6 i ktoś na 40 stronie napisał, że to dotyczy O2FL... :/, tego wątku już nie dałem rady przejrzeć.

Przeczytałem cały temat teraz parę pytań wraz z odpowiedzami, jeżeli błędne proszę o sprostowanie.

Czy można w jakiś sposób zapisać aktualne ustawienia wszystkich opcji w kompie, w razie gdyby coś się spitoliło w zabawie kablem? Jest wogóle możliwe mocne namieszanie?

Co to są te pliki lbl, do czego służą itd. itp.?

Wyłączenie tylnej wycieraczki przy wstecznym?
                        Bajt 1 Bit 7 (Rear Wiper with Front Wiper continiously active) - brak haczyka
                        Bajt 2 Bit 0 (Rear Wiper with Front Wiper intermittent active) - brak haczyka
                        Czy to również wyłączy działanie tylnej wycieraczki, jak manetką wrzucę ciągłe działanie wycieraczek przednich, w sumie nie zauważyłem, żeby tylna chodziła, ale to pewnie przez to że głównie jeżdże na włączonej manetce na czujnik zmierzchu/deszczu, a wtedy nie miało to prawa działać.

Dodatkowy ruch tylnej wycieraczki, po myciu tylenj szyby?
                        Bajt 5 Bit 5 (Teardrop Wiping for Rear Window active)- haczyk

Dwa światła przeciwmgielne?
                        Bajt 3 Bit 1 (Rear Fog Lights (0 = 2 Rear Fog Lights / 1 = 1 Rear Fog Light)) - brak haczyka
                        Bajt 4 Bit 4 (Activation of both Rear Fog Lights) - haczyk

Jak ustawić miganie kierunkowskazami i światłami stop przy awaryjnym hamowaniu?
                        Bajt 17 Bit 0 (Emergency Brake Flash Light active) - haczyk, to chyba uruchamia pulsacyjne światła stopu, jak zamienić na awaryjne, bo w Polsce ludzie bardziej na to zwracają uwagę, chyba, że można to i to i będzie grała dyskoteka z tyłu w razie czego?

Światła stop - ustawienie pełnych ringów? Co to znaczy?

Co to Bajt 18 Bit 7 "Cold Diagnosis Side Turn Signals active" oraz Bajt 19 Bit 3 "Diagnosis Rear Parking Lights active" również co to znaczy?

Czy ryglowanie drzwi powyżej 15km/h można ustawić tak, żeby powdówjne pociągnięcie klamki nie otworzyło ich, czy pozostaje tylko ręczne zablokowanie drzwi i otwieranie pasażerom z tyłu, jak na szofera przystało od zewnątrz ?

Domykanie szyb podczas deszczu - muszą być zaznaczone (Modłu komfortu?):
                        Bajt 04, bit 5 Komfortowe operacje Okna/Szyberdach poprzez sensor deszczu (0 = jednorazowe / 1 = ciągłe)
                        Bajt 04 bit 6,Komfortowe operacje Okna/Szyberdach poprzez sensor deszczu (Zamykanie podczas deszczu) aktywne

Czy opuszczanie lusterek działa tylko w przpadku foteli elektrycznych?

Czy można jakoś aktywować składanie lusterek po zamknięciu auta?

Czy jest opcja, aby po zamknięciu z pilota, okna się same zamykały, bez przytrzymania przycisku na pilocie?

Czy po wrzuceniu wstecznego, może się przyciszyć radio MFD2?

Czujnik deszczu/zmierzchu co tam można namieszać, może ktoś zdradzić i jak się do tego dobrać?

Tempomat prędkość na maxi-dot, czy przed FL jest to możliwe, również czy jest możliwe wyświetlenie aktualnej prędkości?

Stagging?
                        Instruments - Adaptation, pewnie niema przed FL...
                        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Ruchy wycieraczki tylnej przy wbijaniu wstecznego wyłącze odznaczając Bajt 1 bit 7 i bajt 2 bit 0 jak pamiętam. To z zatrzymywaniem wycieraczek będzie jak przy klikaniu long coding w bordzie masz menu rozwijane to zmieniasz na wischer zamiast bordnetz i tam któryś bit opisany jako APS/APP Alternative Position .....

Komentarz

• krzynol
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 11004
                          • Superb II combi (3T5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

powtarzasz się chlopie

cold diagnosis - czyli diagnoza typu zimnego, oznacza sprawdzanie żarówek, nawet wtedy jak sie nie świecą
                          czyli jak się spali żarówka wstecznego to pomimo, że nie jeździsz na wstecznym to ci pokaże
                          sterownik elektryki co kilkanaście sekund rzuca takiego pinga po obwodach oświetlenia i mierzy prąd - fajnie to widać na oscyloskopie
                          poprzednie modele:

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Czy można w jakiś sposób zapisać aktualne ustawienia wszystkich opcji w kompie, w razie gdyby coś się spitoliło w zabawie kablem? Jest wogóle możliwe mocne namieszanie?

Na co nie znalazłem odpowiedzi.

Bajt 18 Bit 7 "Cold Diagnosis Side Turn Signals active" oraz Bajt 19 Bit 3 "Diagnosis Rear Parking Lights active", czyli sprawdzenie kierunkowskazów oraz światło które świeci przy wrzuceniu wstecznego?

Jak ustawić ruch wycieraczki przy wstecznym, u mnie nie działa po wrzuceniu wstecznego a mam zaznaczone Bajt 1 Bit 7 (Rear Wiper with Front Wiper continiously active) oraz Bajt 2 Bit 0 (Rear Wiper with Front Wiper intermittent active)?

Czy ustawienie pełnych ringów przy światłach stopu jest prawnie zabronione, jak to wygląda w praktyce, oślepia czy nie?

Domykanie szyb podczas deszczu, tego ani nie mogę znaleźć gdzie ustawić oraz jak działa?

Ryglowanie tylnych drzwi bez możliwości otworzenia przy 2 pociągnięciach klamki, da się?

Komentarz

• obrus
                              Elegance
                              • 2011
                              • 783
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ale się Natash rozkręcił. Kopiujesz sobie ciąg cyfr kodowania i w razie czego wklejasz spowrotem.
                              Możesz też zrobić i zapisać logi z pełnego skanowania. Tam też jest dotychczasowe kodowanie.

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11004
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez obrus
                                Kopiujesz sobie ciąg cyfr kodowania i w razie czego wklejasz spowrotem.
                                tak jest i do pliku tekstowego zapisujesz
                                Zamieszczone przez natash
                                Bajt 18 Bit 7 "Cold Diagnosis Side Turn Signals active" oraz Bajt 19 Bit 3 "Diagnosis Rear Parking Lights active", czyli sprawdzenie kierunkowskazów oraz światło które świeci przy wrzuceniu wstecznego?
                                tak
                                Jak ustawić ruch wycieraczki przy wstecznym
                                jak pada deszcz
                                Domykanie szyb podczas deszczu, tego ani nie mogę znaleźć gdzie ustawić
                                w module comfortu i musi być nowsza wersja sterownika
                                poprzednie modele:

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Zrobiłem autoscan gdzie jest backup ustawień z VCDS?

[ Dodano: Pon 20 Lut, 12 10:41 ]
                                  Dzięki za odpowiedzi, czyli w sumie ten ruch przy wstecznym jest tylko jak deszcz pada, to zostawię to, bo myślałem, że na sucho wycieraczka chodzi za każdym razem, jak wrzucam wsteczny, ale w testach tak nie było :P

[ Dodano: Pon 20 Lut, 12 10:41 ]
                                  Co do domykania w czasie deszczu to od jakiego numerka to już działa?

[ Dodano: Pon 20 Lut, 12 10:42 ]
                                  Wiem, że też ludzie zmieniali komfortowe mruganie kierunku, z 3 razy np. na 5, ale nie mogę tego znaleźć

[ Dodano: Pon 20 Lut, 12 10:43 ]
                                  PS. Chyba już nic więcej nie wymyślę z moim modułem, wycisnąłem z niego max :P

Komentarz

• obrus
                                    Elegance
                                    • 2011
                                    • 783
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zapisujesz sobie log .txt z autoscana i tam masz wykaz wszystkich modułów, kodowań i ewentualnie błędów.

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Przepraszam za OT. Czy w tym temacie są osoby korzystające z kabelka od Innova?

Komentarz

• 1 6 D
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 547
                                        • Volkswagen

natash, ja mam od niego w długiej wtyczce, spróbuj go przez Mprog zobaczyć czy wykryje i wtedy wgrać mu nowy wsad ept, tylko tam są 3 do wyboru to nie wiem do końca który ty masz mieć, chodzi mi o reaktywacje część 1

Chomikuj.pl to przyjazny serwis do przechowywania i udostępniania plików. Darmowa, nieograniczona przestrzeń i mnóstwo plików do pobrania.
                                        http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                                        Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

To właśnie nie działa, ale już się kontaktowałem z Innova, mam odesłać sprawdzi czy lut jakiś nie poszedł od mrozów.

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Jest może jakieś kodowanie, żeby błędu nie wywalało przy montażu LEDów w tablicy czy tylko wchodzi w grę montaż rezytorów?
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Niestety tylko rezystory.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• arturrs2
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 4

Maciek_H, Jak to zrobic

Komentarz

• adamzg
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 155

Czy jest opcja, aby po wyciągnięciu klucza z stacyjki, okna się same się zamykały, bez przytrzymania przycisku na pilocie? Miałem teraz parę dni skodę z pracy i tam to działało gdzie to włączyć

Komentarz

• __atomek__
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 3193
                                                    • Superb III (3V3)

adamzg, U mnie to dział po zamknięciu drzwi, ale jest to funkcja niefabrycznego alarmu. Nawet jeżeli taki alarm posiadasz to i tak serwis skody nie będzie chciał ci tego aktywować, poniewaz jest to zabronione przez przepisy europejskie
                                                    Pozdrawiam
                                                    Tomek

Komentarz

Pracuję...